follower

Friday, January 10

So So So Xcited

Salam Blogger semua,dan termasuk yang bukan seorang blogger hanya pembaca..hik3(manja)
 
azra sgt teruja skrang, now dh pandai buat seluar...azra rasa ni adalah one of step basic yang budak baru belajar mcm azra ni kena tau kan...
 
azra Berjaya membuat seluar sendiri..my own size..hehe..jahitan x kemas sgt,baru 5 hari belajar..
azra try pakai kain cotton dulu..
 
actually sgt lah easy korg..
x sabar nyer nk beli mesin jahit..
dh gak survey2 harga..price boleh tahan gak mahal..but nk berjaya,nk mahir...mesti ada tools nyer kan..btul x..so now kena lh melabur beli mesin jahit..
 
so azra skang tgh xcited nk tggu bulan Feb..azra balik kg(port Dickson) nk beli mesin jahit kat sana wit my beloved mama..ajak makngah sekali lah..makngah azra pandai menjahit...so mesti dia phm bab2 mesin ni..
                                      SANGAT TAK SABAR SGT!!!!!NK TRY SENDIRI JAHIT SHAWL SENDIRI...BEST NYER!!!!
 
OK so after dis, azra akan update lagi perkembangan kelas menjahit azra ni...gmbar seluar malu lagi nk show off..sebab jahitan x kemas lagi..hehehe
 
Azra Lamees
XoXo

Monday, January 6

Saya Bakal Tukang Jahit

Hola..assalammualaikum
 
Now azra nk share,azra tengah belajar menjahit..so cool..buat pola, kenal2 barang2 jahitan.teringat zaman sekolah dulu masa belajar ERT(Ekonomi Rumah Tangga).
 
Azra belajar buat pola seluar hari ni. For future azra dream nk kuar kan jenama seluar sendiri..dats my dream..will be come true..may allah help me for 2014..one of my aim..
nama brand tu Lamees. ceh2 belom khatam ag ilmu belajar menjahit..dh berangan..setiap kejayaan mula dgn angan2..Setuju?
 
actually x lah susah sgt..sng je..yg penting kena pakai ukur..matematik kena pandai.boleh mengira.kalo salah kira nnti cawat kecik x sedap pakai. Kata cikgu tdi ler.Dengan berbekal rm 147.80 siap yuran belajar n brg2 semua.Kelas untuk 60 jam. So kelas dari isnin hingga jumaat.
 
kelas dari 8 pagi hingga 11 pagi.11 pagi bukak kedai.Tired sikit.mengantuk..kena tdo awal lah pas ni kan..hehe.. demi ilmu..sanggup lar kan..
 
so nnti if azra dh ready nk jual seluar..azra akan show off kat korang yer..support tau my coming biz ni.its new for me..
 
tq for read my hasil nukilan spontan ni.Just wanna to share..
 
 
 
XOXO
 
Azra Lamees


Saturday, January 4

Nak Kurus..CuBa Ni

Assalammualaikum,
Hari ni azra nak share sikit,cara azra berdiet. boleh amalkan kalo rasa relevan dengan anda yer.

Azra seorang yg boleh dikatakan tinggi,tpi x lah tinggi sgt.dlm 1.6m berat skrang 70kg.
Kalo diikutkan cantik mata memandang 55kg.baru cantik.tpi azra nk trun smpai 60kg jer.WHAT??? Ingat 10kg senang ke nak trun..SENANG!! If anda BERDISPLIN.

Mmg susah padanya nak trun kan berat badan ni.Kena tahan nafsu makan.lagi2 kte kena bersihkan dapur dan peti ais kat rumah kte yg penuh dengan makanan yg berlemak,manis,chessy dan sebagainyer.Ingat sedap ditekak,pas tu add lemak sana sini kat badan.

Ok azra nak share sikit cm ner azra boleh trun berat badan.jp nk tunjuk gambar..hehe


tembamnyer..
 
 
                                               diedit sebab x ckup kurus ag..hehehe
azra rasa kalo azra kurus sgt pon x cntik lah.sbb azra ada dagu yg panjang tau.so kalo kurus sgt sure nk dagu dulu dari jawoh kan..jp cer tgk pic ni..

 
ni pic terkini waktu new year arie tu..nmpk kan panjang nyer tu..hahaha
lawak2..tpi kurniaan allah nk wat cm ner kan..redha ..bersyukur je lah..
 
 
 
Ok,azra akui now azra ada amik ubat. Sebelum ni azra ambil figure up.
 
 

 
azra consume 3 bulan..tpi on off on off..
so azra berjaya trun 3 kg jer.dlm masa 3 bulan.sikit kan.sbb makan pon x kwal sgt time tu.
then azra tgk ubat ni more focus untuk kurus jer..so azra x ckp ubat ni x elok . sape yg tgh consume boleh truskan. tpi remember jgn amik dlm tempoh yg lama tau..
so azra skang bertukar pada Shaklee product.
azra amik 3 jenis supplement dari product Shaklee.untuk kurus pon yer untuk sihat pon yer..sbb penat keje.atleast dengan supplement ni, badan x lah rasa lesu sgt..Alhamdulillah.
 
 
 
Azra ambil Lecithin,Esp,Alfalfa..boleh google for detail kalo nak cuba.
 
Ok now bab resepi masakan yg sesuai untuk diet.
azra makan nasi!!!
mmg azra ada gastrik,so azra mmg akan makan nasi dalam 7 hari azra akan makan selang2 nasi tu.bihun sup adalah menu utama dlm diet azra.hehe..
 
ok ni bahan2 nyer ley try tau
 
bawang putih -1 ulas
bawang besar -sikit (bnyk ag best,azra suka bwang)
telur 1 biji
ikan bilis
udang kering
sos tiram
sayur kacang buncis
fish ball
lada hitam
limau nipis
garam
perasa cukup rasa tu/ajinamoto
air secukupnyer
minyk sikit je tau!!!
 
ok..sedia untuk masak
panas kan minyk..tumis bawang putih,bawang besar,udang kering,ikan bilis..dah garing,campak fish ball,
kacang buncis,garing2..tuangkan air,ikot suka lah,nk wat bnyk ke sikit kan sup nyer..
pas tu pecah kan telur ,bila dh tgk keras sikit telur tu,stir lah sikit sup anda tu..hehe,then masok kan serbuk perasa,lada hitam,limau nipis,kalo tkot masam,boleh serve limau nipis bila nak makan sup nnti..x yh masok trus..
so biar mendidih..then ttup api dh ley makan sup simple ni dgn bihun sup..jangan amik mee tau..sebab mee berminyk.x sesuai untuk diet.kalo nk sgt amik sikit jer..
kalo nak lagi sedap letak tomato..buat tomato bakar letak lada hitam..sedap tau..
azra x makan daging dan ayam..just amik seminggu 2 kali sahaja..
ayam goreng boleh dlm diet tapi pandai cover balik dengan buat jus detox.
ape tu..
jp azra ajar yer..
 
amik oren,epal,dan 2 ag jenis buah yg korang suka..
azra akan wat jus ni,oren,epal,carrot,betik.
x kisah lah..buah ape2 yg korang suka..tpi oren dan epal tu mesti ada..
hehe..ni ratu Malaysia ajar tau..azra tgk kat tv 3 arie tu..hehe
puasa makanan pepejal selama setengah hari,then petang baru makan.hah mampu..hehe
try lah dulu..azra dh try..trun 1 kg tau..tpi pas tu ptg jgn lah melantak sgt..kwal2 le kan..hehehe
 
makesure malam makan sikit jer..kalo boleh jangan amik nasi lewat sgt..biasa kan dengar org ckp cm tu..mmg btol pon..hehe
 
air kosong jadi kan teman setia anda..minum air kosong bnyk2..mcm azra berat 70 kg.so kena minum 3 liter.sbb badan kte memerlukan air yg bnyk. kalo ikut sumber setiap 25 kg memerlukan 1 liter air.
so kalo berat anda 75kg = 3 liter air
so pas ni pastikan bwk je botol air sbg peneman yer..
ok avoid dari stop kat cool blog, each cup, waffle ker kalo g shopping tu.sometimes pas shopping barang dapur ke,shopping baju ke,x pon window shopping ker..mesti singgah beli kan..cer avoid..tahan diri untuk x amik benda2 tu..
 
Gudluck.selamat berdiet.
 
Yang penting niat kena betul..ingat kalori yang masok mesti balance dengan kalori yg korang burn..jangan masok je x bakar2 lemak tu..kalo ada tips lain azra akan share ag ok..
 
XOXO
Azra Lamees